luni, 23 ianuarie 2012

Bancuri ep VII

1- Un om insurat avea o aventura cu secretara. Intr-o zi au mers dupa-amiaza la ea acasa si au facut dragoste. Extenuati au adormit si s-au trezit abia pe la 8 seara. Igrijorat, barbatul a inceput sa se imbrace repede si a rugat-o pe iubita lui sa ii ia pantofii, sa ii duca afara si sa ii tavaleasca prin iarba si noroi. Apoi s-a incaltat si s-a dus acasa. "Pe unde ai umblat?"l-a intreabat sotia. "Nu te pot minti, draga...am o aventura cu secretara. Am facut sex cu ea toata dupa-amiaza" Sotia il masura cu privirea si observandu-i pantofii tipa: " Minti nenorocitule! Ai fost sa joci golf!"

2- Un cuplu de varsta mijlocie avea 2 fetite superbe, dar sotul isi dorea un fiu. Au decis sa mai ncerce odata poate vor face un baiat. Sotia a ramas insarcinata, si a nascut un baiat. Fericit sotul s-a dus sa il vada,dar a fost oripilat observand ca era cel mai urat copil pe care il vazuse vreodata. I-a spus sotiei:"Nu se poate ca eu sa fiu tatal acestui copil! Eu sunt tatal a doua fetite superbe! Nu cumva m-ai inselat? Sotia a raspuns surazand: "Nu si de data asta!"

3- Un medic legist lucra tarziu in noapte. Examina cadavrul d-nului Schwartz, inainte de a fi incinerat, si a facut o descoperire uluitoare. D-nul Schwartz avea cea mai mare scula pe care o vazuse vreodata." Imi pare rau ...comenta legistul, dar nu te pot incinera cu tot cu asa o scula impresionanta...Trebuie sa o pastrez pentru posteritate". Si, harst! i-o taie si o puse intr-o cutie si o lua acasa. "Sa iti arat ceva de necrezut!" ii spuse el sotiei deschizand cutia. "Dumnezeule! exclama aceasta:A murit Schwartz !!!"

4- O femeie era in pat cu amantul cand sotul a intrat pe usa apartamentului. "Repede..-ii spuse ea amantului treci in coltul camerei."Si repede l-a uns cu ulei de corp si l-a pudrat cu talc. " nu te misca,pretindem ca esti o statuie". " Ce e asta?" intreba sotul mirat cand intra in dormitor. " Oh, e o statuie zise ea Familia Smith si-a luat una si mi-a placut mult astfel ca am luat si pentru noi". Sotul nu a mai zis nimic pana seara cand s-au culcat. Peste noapte insa, sotul s-a trezit , s-a dus in bucatarie, apoi s-a intors cu un sendwich si o bere. "Ia! - l-a imbiat pe cel care statea impietrit in coltul camerei mananca! Am stat asa doua zile la familia Smith si nimeni nu mi-a dat nici macar un pahar cu apa!"

5- Un om a intrat intr-un bar si a cerut o bere. "sigur domnule,un cent!" a zis barmanul. "Doar 1 cent??!?!?! A intrebat clientul."Si cat costa o friptura mare si gustoasa si o sticla cu vin?" "Cinci centi! "spuse barmanul. "Cinci centi?!?!?!" "Unde e patronul acestui local?"intreba clientul. "Sus cu nevasta-mea!" zise barmanul. "Ce naiba face sus cu nevasta-ta?" intreba clientul, iar barmanul raspunse: "Acelasi lucru pe care il fac eu cu afacerea lui , aici jos in bar!"

Bancuri ep VIII

Dupa o lunga si fierbinte noapte de sex nebun, el observa pe noptiera ei poza unui alt barbat. Incepe sa isi faca griji ... "Este sotul tau ?" intreaba el nervos ... "Nu, blegutule", ii raspunde ea,tachinandu-l usor. "Atunci este iubitul tau ?"continua el putin mai relaxat. "Nu, da de unde ..." ii sopteste ea la ureche. "Este fratele sau tatal tau ?"intreaba el, sperand sa primeasca un raspuns afirmativ. "Nu, nu, nu" raspunde ea. "Pai atunci cine naiba e ?" intreaba el deja iritat. "Sunt eu, inainte de operatie ..."
 Trei nebuni...
 Primul: - Eu sunt trimisul lui Dumnezeu !!!
 Al doilea: - Ba eu sunt trimisul lui Dumnezeu !!!
 Ultimul: - Sunteti amandoi nebuni !!! Nu am trimis pe nimeni !!!
 Q: Ce fredoneaza un arab intr-un autobuz plin cu evrei?
 A: "TOATA LUMEA, TOATA LUMEA, SARE ACUM CU MINE !!!"


Judecatorul intreaba martora:
- Sunteti casatorita?
Ea ofteaza. Judecatorul dicteaza secretarei:
- Nu e casatorita.
Apoi intreaba martorul:
- Sunteti casatorit?
Martorul ofteaza. Judecatorul dicteaza:
- Casatorit.


S-au intalnit la o bere un indian, un arab si un evreu, si s-au apucat ei sa povesteasca cum l-a ajutat pe fiecare Dumnezeul lui.
Indianul spune ca in timpul unei inundatii cumplite s-a rugat lui Buddha si dintr-o data pe o raza de 20 de metri in jurul lui s-a facut senin.
Arabul povesteste cum in desert cand era mort de sete i s-a rugat lui Allah si dintr-o data pe o raza de 20 de metri in jurul lui a inceput sa ploua.
Vine si evreul care povesteste ca in ziua de sabat cand iesea din sinagoga a vazut pe jos un portofel plin cu bani si i s-a rugat lui Dumnezeu sa-l ajute sa nu pacatuiasca tocmai de sabat... si pe o raza de 20 de metri in jurul lui s-a facut Miercuri.


Un taran intr-o caruta plina ochi, cu un singur magar amarat cu ochelari de cal care nu se urnea deloc, striga frenetic:
- Dii, Murgule! Dii Surule! Dii Florica! Dii Maricica!
Un barbat se uita la el si il intreaba daca a uitat cum se numeste magarul, taranul spuse:
- Stiu cum il cheama, da vreau sa ii dau impresia ca nu lucreaza singur.


Intr-o zi de luni,un ardelean merge cu porcul in targ sa-l vanda.La un moment dat se apropie de el un domn asa mai bine imbracat, la costum, cravata... si-i spune omului nostru:
-De vanzare porcu'?
-De vanzare!
-Da'...ce porc fain!
-Da,e fain!
-Dar ce-i dati sa manance?
-Pai...resturi. ..ce ramane de la noi dam la porc.
-In cazul asta, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Consumatorului. Cum puteti sa-i dati porcului sa manance resturi? Daca se imbolnavesc consumatorii? Un milion de lei amenda!


A doua saptamana, iar vine ardeleanul cu porcul in targ. De el se apropie un alt om bine imbracat, care-l intreaba:
-De vanzare porcu'?
Ardeleanul, mai nervos putin:
-De vanzare...
-Da'...ce porc fain!
-Da,e fain...
-Nici nu miroase a porc!
-Da...-Dar ce-i dati sa manance?
-Pai... pizza, cartofi prajiti, cola... ce mancam noi ii dam si la porc.
-Da? In acest caz, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Copilului. Stiti cati copii din lume mor de foame?! Si dv. ii dati porcului pizza si cola? Un milion de lei amenda!


A treia saptamana, iar vine omul nostru in targ cu porcul. Si acum vine la el un domn bine imbracat, la costum si cravata: -De vanzare porcu'? Ardeleanul, si mai nervos: -De vanzare..
-Da', ce porc fain!
-Da, fain..
-Da'... ce-i dati sa manance?
-Nu stiu. -Cum, nu stiti ce mananca porcul dv.??
-Nu stiu dom'le! Eu in fiecare dimineata ii pun o suta de mii in troaca si el isi cumpara ce vrea!!!!!


In avion, In drum spre Elvetia
O femeie tanara extrem de atractiva ia avionul spre casa din Elvetia.


In avion, alaturi de ea ia loc un preot caruia i se adreseaza imediat:
- Ma scuzati, Parinte, mi-ati face un mare serviciu?
- Desigur, Copila mea, cu ce te-as putea ajuta ?
- Mi-am cumparat un depilator electric excelent; am platit foarte mult pentru el. Depaseste cu mult limita de valoare a scutirii de vama si ma tem ca mi-l confisca. Iar dumneavoastra, Parinte, ati putea sa-l treceti la vama ascunzandu-l sub sutana.
- Cu adevarat, as putea sa-l trec, dar te previn ca inca niciodata n-am fost in stare sa mint.
- Dar dumneavoastra aveti o fatza atat de cinstita incat nici asa nu vor intreba nimic - spuse tanara si dadu depilatorul preotului descumpanit.


Dupa aterizare, la vama:
- Parinte, aveti ceva de vamuit? intreaba ofiterul vamal.
- Din crestet pana la brau n-am nimic de vamuit, fiule.
Acest raspuns bizar trezeste suspiciunea vamesului asa ca intreaba mai departe: - Si sub brau ?
- Pai am ceva magnific facut pentru a servi femeilor, dar nu a fost folosit inca niciodata.
Vamesul rade cu lacrimi:
- In regula, treceti mai departe! Urmatorul!

Bancuri ep IX

Nasterile sunt de trei tipuri:
1) spontane - cand nevasta naste la o luna dupa casatorie.
2) tardive - cand naste nevasta la doi ani de la moartea sotului.
3) extrauterine - cand naste servitoarea...

Cand era insarcinata nevasta-mea, i-am zis:
- Iubito, daca va arata ca tine, o sa fie magnific.
La care ea mi-a raspuns:
- Daca arata ca tine, o sa fie miracol.

Ardea o casa de tigani. El catre ea:
-Fah', parca miroase a zahar ars!?
-Pai n-avea maica-ta diabet? ...

Alinuta la scoala:
-Unde se gaseste cel mai mult zahar din lume, Alinuta? intreba invatatoarea
-Pai...,in Zahara.
-Bine Alinuta, da acolo e praf.
-Da' ce, am zis ca-i cubic? ...

Culmea manelistilor : Sa conduci o mashina fara numar...fara numar...fara numar... ...

Un tip se trezeste in ambulanta:
- U... u... unde ma duceti!
- La morga!
- Pai nu am... murit!
- Pai... nu am ajuns!
Paradoxul existentei:
Pe zi ce trece apar tot mai multi homosexuali, cu toate ca ei intre ei nu se inmultesc!

Intrebare: - Ce credeti, cine sunt mai inteligenti: femeile sau barbatii?
Raspuns: - Desigur, femeile! Ati vazut vreodata o femeie care sa se casatoreasca cu un barbat numai pentru faptul ca alesul sau are picioare lungi?
- Chelner, ce vin ne recomanzi astazi la aniversarea casatoriei?
- Depinde D-le, vreti sa sarbatoriti sau vreti sa uitati...

Sotia, nervoasa, ii deschide usa sotului, care traznea de la o posta a alcool:
- Presupun, urla ea, ca ai un motiv foarte serios sa vii acasa la 6 dimineata!
- Da, am, raspunde sotul, micul dejun!

Un pusti intra in farmacie si intreaba:
- Aveti prezervative?
- In primul rand, ii raspunde farmacista enervata, prezervativele nu sunt pentru copii si in al doilea rand sa-i spui tatalui tau sa vina singur sa si le cumpere pentru ca sunt de diferite marimi!

La care pustiul raspunde:

- In primul rand prezervativele nu sunt pentru copii, ci sunt impotriva copiilor, iar in al doilea rand nu o sa-i spun nimic lui tata pentru ca sunt pentru mama, care pleaca in delegatie si nu are cum sa stie marimea...inca

Prevenirea imbatranirii cu ajutorul anti-oxidantilor

Pana nu demult, medicina a fost preocupata mai mult de tratarea bolilor asociate imbatranirii, decat de procesul in sine. Incetinirea imbatranirii reprezinta o tema de larg interes pentru fiecare dintre noi.

Desi pare greu de crezut, noi, ca indivizi, nu imbatranim si nu ne imbolnavim de fapt, ci celulele noastre. Sanatatea organismului e dependenta de sanatatea propriilor celule. Astfel, pentru a incetini imbatranirea si pentru a preveni si limita bolile, trebuie sa ne protejam si sa ne hranim corect celulele.

”In anul 1956, medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska, a prezentat pentru prima data ceea ce astazi este cunoscut sub numele de ’teoria radicalilor liberi in procesul imbatranirii’. Acest mare pas in cunoasterea medicala a fost, bineinteles, ignorat timp de cateva decenii de comunitatea medicala, pana cand dovezile in sprijinul acestei teorii au devenit coplesitoare, astfel incat ea nu a mai putut fi negata, devenind un fapt incontestabil.”

Dar ce sunt radicalii liberi de oxigen ? Sunt de fapt oxigen in stare instabila – hidroxil, peroxid,superoxid (TOXICI la nivel celular), rezultat in urma actiunii unor factori exogeni si endogeni asupra oxigenului molecular respirat din atmosfera (BENEFIC la nivel celular). Factori exogeni incriminati: fumat, poluare, radiatii, pesticide, aditivi alimentari, medicamente, clorul din apa de robinet etc., iar ca factor endogen esential amintesc stresul, poate inamicul public nr. 1 in tarile dezvoltate.

Radicalii liberi sunt foarte toxici la nivel celular (pe unele constituente membranare, dar cel mai rau este faptul ca actioneaza si la nivelul lantului ADN, producand mutatii, deletii sau insertii de baze azotate purinice si pirimidinice si astfel declansand bolile cu determinism genetic: cancerul, boala Alzheimer, scleroza multipla, glaucomul, cataracta, artroza, ingrosarea arterelor, zbarcirea pielii, pete pigmentare, senilitate si alte stari degenerative. In cazul cancerelor, mutatiile se produc la nivelul genelor oncogene, care, astfel se vor reactiva (ele in mod normal fiind represate imediat dupa nastere). In acest fel, celula respectiva va deveni celula maligna si pornind de la aceasta, daca sistemul imunitar se afla intr-o “ferereastra imunologica”, prin diviziune mitotica se va forma tumora cu exprimare clinica. De mentionat ca in organismul uman se initiaza zilnic cateva zeci de procese neoplazice, dar, acestea trec neobservate deoarece sistemul imunitar isi face treaba (celulele NK – Natural Killer, patruleaza prin organismul nostru si omoara tot ce este nonself, adica, inclusiv celulele canceroase).

”Imbatranirea este, prin urmare, nu un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curand un proces biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi sunt asimilati in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale.”

Ce putem face deci pentru a ne apara impotriva acestui atac deosebit de virulent?

Primul pas consta in eliminarea pe cat posibil a tuturor surselor de radicali liberi.

Al doilea pas este fortificarea organismului pentru ca acesta sa poata lupta in mod natural cu armele pe care le detine: enzimele Superoxiddismutaza (SOD) si Glutathionperoxidaza. Aceste enzime antioxidante sunt principalii distrugatori de radicali liberi. Pana la 25-30 ani, aceste enzime sunt produse in cantitate suficienta pentru a distruge cea mai mare parte a radicalilor liberi. Dupa aceasta varsta, organismul produce o cantitate tot mai mica de enzime antioxidante, dar cantitatea de radicali liberi nu scade niciodata; astfel, pe masura inaintarii in varsta, radicalii liberi pot sa omoare celulele mai repede decat pot ele sa se reproduca. Rezultatul este ca fiecare organ se micsoreaza si capacitatile sale functionale scad. Pentru a putea produce pe cont propriu cele doua enzime, organismul are nevoie de aporturi importante de minerale si oligo-elemente ca Seleniu si Zinc. Fara Zinc si Seleniu in cantitati suficiente, sinteza acestor doua enzime vitale devine imposibila. Seleniul a disparut aproape complet din alimentatia omului actual, si aceasta din cauza proceselor artificiale de cultivare si de prelucrare. In plus, cea mai mare parte a populatiei inregistreaza un deficit cronic de zinc, iar zincul, dupa cum se stie, este solicitat de un numar de peste 300 de enzime care au nevoie de el pentru a functiona. Adaosurile zilnice de zinc si seleniu sunt de aceea esentiale pentru a asigura cantitatile adecvate de enzime antioxidante.

Alaturi de productia interna de antioxidanti a organismului, exista si agenti externi care manifesta activitate antioxidanta atunci cand ajung in organismul uman. Printre aceste surse externe de antioxidanti se numara vitaminele A, C, E, Beta-Carotenul (precursorul vitaminei A) si aminoacizii Cisteina, Metionina si Glutation. Exista si antioxidanti care merg pe organe tinta: Licopina (care realizeaza profilaxia cancerului de prostata si care se gaseste in cantitatea cea mai crescuta in rosii, dar si in grapefruit rosu, pepene verde etc.,) si Luteina (care realizeaza profilaxia cataractei). Alte substante cu caracter antioxidant sunt Coenzima Q10, Gingko Biloba (ca fapt divers, acesti arbori au fost singurii care au ramas verzi in zona Hiroshima si Nagasaki in preajma bombardamentelor din cel de-al II-lea razboi mondial), Acidul Alfa Lipoic (ALA), care este singurul agent extern antioxidant ce strabate toate mediile (ceilalti sunt fie hidrosolubili – ex: vitamina C - , fie liposolubili – ex: vitamina E).

Specialistii americani au descris insa, in ultimii ani si asa-numitii SUPERANTIOXIDANTI, care sunt 3 la numar:

1. Extract de ceai verde – CATECHINE (polifenoli)

2. ANTHOCIANINE (cunoscute in SUA sub denumirea de OPC=Oligomeric Proanthocianidins). Anthocianinele sunt: extract din scoarta de pin, extract din struguri rosii si Quercitina.

3. Extract de coacaze, mure, capsuni, zmeura – ACIDUL ELAGIC (cel mai puternic antioxidant descoperit pana in momentul de fata).

Acestia sunt antioxidanti mult mai puternici in sensul ca au pe suprafata lor o cantitate de situsuri de legatura pentru radicali liberi mult mai mare decat antioxidantii obisnuiti (de ex. Catechinele au potential de epurare a radicalilor liberi de peste 20 ori mai mare ca vitamina E).

Departamentul pentru agricultura al SUA (USDA), a dezvoltat un nou test de laborator, cunoscut sub numele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). In functie de acest scor ORAC, alimentele pot fi ordonate pe o scala a puterii antioxidante. Cu cat scorul ORAC este mai mare, cu atat alimentul respectiv este mai benefic pentru organismul uman. In tabelul de mai jos, prezint cateva alimente cu scorul ORAC cel mai ridicat:



Fructe cu scor ORAC inalt



Coacaze 2,400

Mure 2,036

Capsuni / fragi 1,540

Zmeura 1,220

Prune 949

Portocale 750

Struguri rosii 739

Cirese 670

Kiwi 610



Legume cu scor ORAC inalt



Varza 1,770

Spanac 1,260

Fasole 980

Varza de Bruxelles 980

Lucerna 930

Broccoli 890

Sfecla 840

Gogosar 710



Totusi, cea mai puternica planta cu efect antiaging (antiimbatranire) este Rhodiola Rosea, cunoscuta si ca “radacina arctica” sau “radacina aurie” o planta originara din Siberia care creste la peste 3000 m altitudine. Deja cu 2500-3000 ani in urma, imparatii chinezi comandau aceasta planta pentru ca ei spuneau ca “cine consuma regulat ceai din aceasta planta, traieste peste 100 ani…”. In zilele noastre, specialistii americani au redescoperit planta, pe care au introdus-o in o serie de suplimente alimentare, singura, sau combinata cu vitamine, minerale si alte plante. In Rhodiola Rosea s-au identificat 29 de substante active, cum ar fi: acizi organici, flavonoide (catechine si proantocianidine), taninuri, p-tirosol, fenil-propanoide, precum si salidrosidul izolat din glucozide (rhodiolosid sau rhodosin), rhodioniside, rhodiolin si rosiridin. Principalele efecte asupra organismului uman:

-managementul stressului de orice fel

-asigura imunotoleranta, recunoaste diferenta intre self si non-self, supravegheaza activitatea sistemului imunitar fata de procesele maligne

-mentine homeostazia organismului

-reduce influentele nocive ale stressului asupra inimii, protejeaza inima, normalizeaza bataile neregulate (aritmia), asigura o irigare locala optima, reduce durerile

-poate avea efecte benefice in anumite tulburari sexuale la ambele sexe

-in cazul diabeticilor, accelereaza producerea insulinei, respective creste sensibilitatea la insulina si astfel reduce nivelul glicemiei

-substantele biologic active rosavin si salidrosid cresc nivelul serotoninei, la nivelul creierului si amelioreaza starile depresive

-protejeaza ficatul fata de substantele toxice

-are o foarte puternica activitate antioxidanta

-poate fi benefica nu numai impotriva efactelor nocive ale radicalilor liberi si a agentilor mutageni, dar si in regenerarea leziunilor aparute la nivelul ADN-ului, prin stimularea endonucleazelor (enzime ce realizeaza repararea ADN)

-imbunatateste performanata sportivilor si creste rezistenta fizica a acestora

-amelioreaza starea generala, asigura prospetine spirituala

-imbunatateste memoria si, in general, munca intelectuala.
Concluzii:
Imbatranirea patologica poate fi incetinita si transformata in imbatranire fiziologica (se stie ca “ceasul biologic” uman este setat pentru 120 ani) prin consumul regulat de antioxidanti si superantioxidanti. Acestia fac in acelasi timp si o profilaxie a multor boli cu determinism genetic (dintre care cancerul se distinge pe primul loc)prin epurarea organismului de radicalii liberi de oxigen. Pentru toate acestea, antioxidantii pot fi considerati pe buna dreptate INGERII NOSTRI PAZITORI…

Fructe si legume cancerigene

Cele mai frumoase mărfuri din galantar sunt si cele mai otrăvitoare * In special cele care provin din Turcia, Olanda si Israel, acolo unde se practica agricultura intensiva
Romania importa legume si fructe produse prin mijloace dubioase ce pun in pericol chiar viata consumatorilor. Multe substanţe, introduse prin tehnologii moderne in aceste produse, provoacă diverse forme de cancer, tulburări hormonale si alte grave afecţiuni organismului uman. Tara noastră importa legume cosmetizate chimic, pentru a suplini lipsa producţiei interne.
"Alimentaţia moderna se confrunta cu o sumedenie de erori - ce constau in folosirea îngrăsămintelor chimice, insecticidelor si erbicidelor, aditivilor in produse finite, a organismelor modificate genetic, zaharului, alimentelor rafinate, abuzului de carne si grăsimi, a metodelor nenaturale de conservare -, toate acestea ducând, invitabil, la modificarea indicatorilor de sănătate si la influenţarea negativa a patologiei ultimului secol", susţine dr. Pavel Chirilă in cartea "Alimentaţia echilibrata a omului sănătos", apărută la Editura National. Legumele si fructele sunt o sursa inegalabila de minerale, de care organismul uman are mare nevoie. Plecând de la acest adevăr, tehnologiile de cultivare s-au modernizat atât de mult, in scopul producerii unor recolte-record, încât multe alimente au devenit periculoase pentru sănătate, cu toate ca aspectul lor a fost perfecţionat. Aşa se face ca tara noastră importa la greu legume si fructe in special din Olanda, Turcia si Israel .
Frumoase fără gust

Suprafeţele de teren olandeze, pe care se cultiva legume si fructe, sunt incomparabil mai reduse decât ale României. Cu toate acestea, noi importam de la ei, si nu invers. Ceea ce denota ca olandezii deţin tehnologii superioare de cultivare si folosesc tratamente chimice care eficientizează producţia. Daca in cazul altor produse alimentare, oamenii prefera sa le consume (deşi cunosc faptul ca sunt pline de E-uri cancerigene), pentru ca au un aspect si un gust plăcut, in ceea ce priveşte legumele din import situaţia este puţin diferita. Sunt frumoase ca aspect, însă gustul lasă de dorit, comparabil cu cele autohtone. La fel, legumele produse in Turcia sunt aspectuoase si aromate, insa nu si gustoase. Cum cea mai mare parte a teritoriului Turciei suferă cronic din cauza lipsei de apa, denota ca se folosesc din plin soiuri de legume rezistente si se utilizează la scara industriala tratamente chimice pentru eficientizarea producţiei. Apoi, surplusul îl exporta, indiferent de anotimp, in tari ce nu se descurca prea bine la acest segment al agriculturii. Dar, cel mai inexplicabil dintre toate este importul de legume din Israel, ştiut fiind faptul ca relieful acestei tari este nisipos si stâncos. Ca sa producă legume aromate si aspectuoase, israelienii au importat pământ si l-au pus in lădiţe. Aşa au reuşit să producă astfel de alimente, ce n-au crescut niciodată in Tara Sfântă. Desigur, respectivul pământ este tratat chimic in permanenta, pentru a putea rodi.

Căpşuni iradiate. Legumele si fructele sunt tratate chimic pentru a asigura o producţie mare, pentru a rezista mai mult si a-si păstra aspectul de proaspăt in galantare. De exemplu, Romania importa căpşuni iradiate, al căror proces de coacere este stopat prin acest procedeu. Pieţele noastre au fost penetrate de lubeniţe (pepeni verzi) injectate pentru grăbirea coacerii. Acest procedeu a fost asimilat si de unii producători care activează la noi. Riscul cancerigen pe care îl presupune agricultura intensiva consta in utilizarea ingrăşămintelor chimice, cu predilecţie cele azotoase. Datorita gestionarii incorecte si abuzive a acestei tehnologii, plantele acumulează cantităţi mari de azotaţi, ce se transforma in azotiţi si apoi in nitrozamine - substanţe deosebit de cancerigene.

Roşii chimice. Gustul legumelor este conferit de prezenta sărurilor minerale intr-o proporţie mai mare ori mai mica. In legumele din import, graţie cultivării intensive, acestea conţin si o mare cantitate de glucide, obţinută prin creşterea plantelor la lumina artificiala. Pe de alta parte, cele mai multe legume importate nu sunt cultivate direct pe pământ, ca la noi, ci in ghivece ori lădiţe speciale, de unde si insuficienta sărurilor minerale, cu precădere in conţinutul tomatelor.

Din cauza stimulentelor chimice ce nu caracterizează producţia autohtona de legume si fructe, Romania reuşeşte sa obţină maximum 300 tone de roşii la hectar, in vreme ce producţia din tarile occidentale atinge si la 600 tone/ha.

Pesticidele otrăvitoare

Cornelia Ionescu , consilier la Ministerul Agriculturii , susţine ca populaţia ar trebui să evite cumpărarea roşiilor ce prezintă excrescente, deoarece coacerea acestora a fost stimulata in exces cu substanţe chimice. Din nefericire, controlul pesticidelor si al ingrăşămintelor sintetice in cultivarea legumelor si fructelor in Romania este inexistent.

Mulţi cultivatori români, pentru a combate dăunătorii si a ajuta creşterea plantelor, folosesc pesticide, fără însă a respecta cantităţile si modul de administrare prescrise. Care pesticide ajung tot mai greu in Comunitatea Europeana - datorita noilor reglementari si a tendinţei de asigurare a produselor ecologice - si tot mai uşor la noi, deoarece producătorii sunt gata sa le vândă ieftin, numai sa scape de ele. Începând cu anul 1991, Departamentul Agriculturii al SUA a monitorizat si testat alimente prelevate din România , pentru a determina nivelul reziduurilor si pesticidelor conţinute. Recent, s-a ajuns la concluzia ca nivelul acestor reziduuri depăşeşte limita de siguranţă stabilita de EPA (Administraţia pentru Protecţia Mediului). Cele mai periculoase alimente la acest capitol au fost stabilite a fi merele (motiv din care s-a recomandat consumarea lor fără coajă), sucurile de mere, fructele conservate industrial si strugurii.

Atac la creier

Specialiştii au ajuns la concluzia ca intre excesul folosirii pesticidelor si tulburările de comportament (hiperactivitatea si autismul), înregistrate in special in rândul copiilor si adolescenţilor, exista o foarte strânsă legătură. Totodată, expunerea la rezidurile pesticidelor are legătură cu dezvoltarea necorespunzătoare a creierului si a sistemului nervos.

Aceste toxine sunt bănuite a fi responsabile in apariţia diverselor forme de cancer si a unor grave tulburări hormonale. Dovleceii si castraveţii trataţi chimic conţin niveluri ridicate de pesticide cancerigene. Chiar daca anumite substanţe au fost interzise in cultivarea acestor legume, otrăvurile au rămas in sol, noile producţii fiind, de asemenea, contaminate. Alimentele din categoria legumelor si fructelor care conţin cel mai ridicat nivel al rezidurilor de pesticide sunt considerate a fi: strugurii, spanacul, roşiile, piersicile, merele si perele, dovleceii de iarna, căpşunile, bananele, mazărea, fasolea verde si broccoli. Pentru diminuarea riscurilor la care se expun, consumatorii trebuie sa înlăture coaja acelor legume si fructe bănuite a fi periculoase pentru sănătate, chiar daca in acest mod se pierd o mulţime de minerale si vitamine. Iar atunci când procedeul recomandat nu este posibil, alimentele trebuie sa fie foarte bine spălate, inclusiv cu detergenţi speciali produşi recent in Comunitatea Europeana.

Coaja e cea mai periculoasa

Dintre cele mai periculoase elemente chimice de sinteza, produse pe baza de pesticide, mentionam E 230 (difenil), E 231 (ortofenil) si E 233 (tiabendazol). Aceste pesticide, injectate in coaja fructelor, sunt utilizate pentru protejarea citricelor de mucegaiuri, boli, dăunători si păstrarea aspectului in timpul transportului si comercializării. Ele provoacă alergii in urma atingerii fructelor si chiar hemoragii interne. Un sfat pe care ni-l dau specialiştii este acela de a nu consuma coaja citricelor in diverse preparate - cum sunt prajiturile, coliva, torturile si alte dulciuri -, pentru a le aromatiza. In UE nu se foloseşte acest procedeu, motiv din care E 230, E 231 si E 233 nici n-au fost interzise. Alte substanţe de sinteza periculoase folosite in cultivarea legumelor si fructelor sunt etilena si retardanţii. Substanţa organica numita etilena este un bioregulator vegetal ce modifica creşterea, nutriţia si rezistenta organismelor, producând stimulări, inhibări sau modificări calitative ale creşterii si dezvoltării plantelor. Ea stimulează coacerea fructelor cărnoase, influenţează procesul de îmbătrânire a plantelor si inhiba diviziunea celulara. Retardantii stopează sau încetinesc creşterea organelor vegetative, in special a tulpinilor si lăstarilor laterali, stimulând înflorirea si fructificarea.